Zdrowa dieta za rozsądne pieniądze

Czasami przychodzi nam na myśl zmiana nawyków żywieniowych, ale na pierwszy rzut oka okazuje się, że wiązałoby się to z poważnym uszczupleniem naszego budżetu domowego, albowiem zdrowie odżywianie kosztuje.

Tak wcale jednak być nie musi, ponieważ mądre robienie zakupów pozwala na zaopatrzenie się w produkty zdrowe oraz sensownie wycenione. Trzeba się tutaj kierować kilkoma wskazówkami:

I. Budżet na jedzenie powinien być zaplanowany. Każdego miesiąca trzeba mieć ustaloną sumę, w której będziemy się chcieli zamknąć. Rozkładamy ją na każdy tydzień i na każdy dzień, co potem pozwoli nam sensownie układać posiłki i nie przekraczać zaplanowanych wydatków.

II. Kupować należy rozsądnie. Kupuje się te rzeczy, które są potrzebne, i najlepiej jest potrzebne rzeczy wyliczyć na odpowiedniej liście. Jeśli czegoś nie ma na liście, nie kupujemy.

III. Brak czasu to nie powód do kupowania byle czego. To najczęstsza wymówka po zakupie produktów drogich lub niezdrowych. Kupowanie lepszych i tańszych produktów wcale nie wymaga poświęcenia na to większej ilości czasu.

IV. Lista zakupów powinna być przestrzegana. Sklepy są tak zorganizowane, by kusić nas masą różnych rzeczy. Istnieje nawet specjalny dział marketingu, którego zadaniem jest powiększanie zawartości naszego koszyka w sklepie. Takie wydatki to nie tylko problem finansowy, ponieważ przekraczamy budżet, ale także zazwyczaj zupełnie zbędne kalorie i produkty śmieciowe. Najlepiej omijać alejki z produktami, których nie potrzebujemy, a w kolejce nie patrzeć na rzeczy przy kasie.

zdrowa żywność - kupony rabatowe

V. Promocje mogą być pułapką. Bardzo wiele promocji skutkuje tym, że kupujemy rzeczy niepotrzebne, kupujemy ich za dużo lub też kupujemy coś, co pomimo lepszej oferty i tak nie powinno być przez nas brane pod uwagę. A do tego dochodzą jeszcze promocje, które są promocjami tylko z nazwy, i warunki sprzedaży wcale nie są lepsze.

VI. Warto zwracać uwagę na produkty z gazetek. Szczególnie na te o długim terminie ważności.

VII. Należy stawiać na produkty sezonowe. W środku lata truskawki są dostępne i stosunkowo tanie. W zimie są zazwyczaj bardzo drogie. Na przestrzeni roku w różnym czasie zaczyna się sezon na różne produkty i warto je kupować właśnie wtedy – w sezonie.

VIII. Nie wolno marnować jedzenia. Każdy zmarnowany produkt spożywczy to zmarnowana równowartość jego ceny. Wszyscy staramy się nie marnować żywności, ale popełniamy wiele prostych błędów przy jej zakupie, które potem prowadzą właśnie do marnotrawstwa. Szczególne problemy mogą nam sprawiać produkty szybko psujące się, których nie powinno się brać na zapas. Produkty ze średnim terminem ważności też nie powinny być przesadnie magazynowane, zwłaszcza jeśli w naszym domu nie są specjalnie popularne.

Przestań przepłacać! Skorzystaj z wyjątkowych kuponów rabatowych i kupuj żywność oraz odzież do 70% taniej! Wejdź na kodyrabatowe.interia.pl

Livemag.pl | Magazyn lifestylowy