Przepis na domową pizzę w amerykańskim stylu

Pizza w stylu amerykańskim różni się od tej włoskiej przede wszystkim grubością ciasta. Amerykanie preferują grubsze ciasto, po brzegi wypełnione dodatkami. O ile pizza włoska najlepiej smakuje z trzema czy czterema dodatkami, to na amerykańskiej powinno się znaleźć dużo, dużo więcej.

 

Pizza: od czego zacząć?

Najważniejsze oczywiście jest ciasto. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 7 g suszonych drożdży,
  • 1/2 łyżeczko soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 kubek (250 ml) wody,
  • 2 i 1/2 kubka mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki grysiku.

Łączymy w misce drożdże, sól, cukier i wodę. Odstawiamy to pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy zacznie się pienić. Z reguły trwa to około dziesięć minut. Do przesianej mąki dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez kilka minut, aż stanie się jednolitą konsystencją. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy około 35 cm. Przekładamy na wysmarowaną oliwą tortownicę lub blachę. Ciasto posypujemy grysikiem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.

 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Oto potrzebne składniki:

  • łyżka oliwy,
  • cebula,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • bazylia suszona,
  • oregano suszone,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Do rozgrzanej oliwy na patelni dodaj pokrajaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Następnie dodaj czosnek na minutę. Do tego wlej pomidory, przypraw ziołami. Następnie wsyp cukier i całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Można także dodać swoje ulubione przyprawy. Powstały w ten sposób sos odstaw na chwilę, aby lekko ostygł.

 

Nie zapomnij o nadzieniu. Potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • sól,
  • oregano,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ser żółty,
  • 3 pomidory,
  • 75 g pieczarek,
  • papryka żółta świeża,
  • papryka czerwona świeża,
  • pieprz czarny mielony.

Mięso podsmażamy przez 5 minut. Odlewamy z patelni tłuszcz. Studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, a także oregano. Kroimy paprykę w kostkę, natomiast pieczarki i pomidory w plasterki. Na cieście rozsmarowujemy sos, na niego nakładamy mięso mielone, paprykę, pieczarki i pomidory. Wszystko posypujemy serem. Brzeg ciasta dodatkowo smarujemy oliwą i pieczemy pizzę 25 minut.

 

Żadna pizzeria nie poda nam tak przyrządzonej pizzy. Jest to oryginalny przepis, który zachwyci każdego fana dobrego i konkretnego jedzenia. Tak podana pizza różni się od tej, którą możemy znaleźć np. w pizzeriach w Wiśle czy w innym mieście turystycznym – nie ma w niej typowych składników. Zamiast tego jest ciekawy i sycący farsz, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi amerykańskiego jedzenia.

Przepis na pyszną pizzę powstał dzięki współpracy z Nowa Sofa Pizza Wisła.

 

Livemag.pl | Magazyn lifestylowy